понеділок, 27 грудня 2010 р.

Ізраїльський богослов заявив, що християнський Новий рік є частиною іудейської традиції

"Помилково називати новорічну ніч з 31 грудня на 1 січня християнським святом. Потрібно розкрити загальнолюдське значення цього дня, зробивши його визнаною частиною іудаїзму", - заявив один з релігійних діячів Ізраїлю Пінхас Полонський. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-портал IZRUS.
П.Полонський, колишній активіст підпільного сіоністського руху в СРСР, нині є помітною фігурою серед діячів релігійного сіонізму в Ізраїлі. Зараз він завершив роботу над новою книгою "Ізраїль і Людство". В ній богослов говорить і про прив'язку 1 січня до єврейських джерел, у тому числі цитуючи "Талмуд", де йдеться, що перша людина Адам сумував, побачивши зменшення світла в світі напередодні зимового сонцестояння (21-22 грудня), а потім радів, побачивши нове збільшення світла через вісім діб.
Богослов зазначає, що саме Адам наповнив цей день особливим значенням вдячності Творцю за збільшення світла у світі. "Святкування 1 січня бере свій початок від Адама. Тому немає нічого поганого в тому, щоб євреї відзначали це свято. Воно не має сьогодні нічого спільного ні з давньоримською релігією, ні з християнством. Тому його святкування не є відходом від іудаїзму", - вважає П.Полонський.
"Замість того, щоб витрачати сил на те, щоб блокувати святкування 1 січня, чим, на жаль, займаються багато релігійних кіл в Ізраїлі, нам потрібно було б інтегрувати його в іудаїзм, як святкування Дня Адама - універсального поняття, що має відношення до всього людства і має коріння в єврейській традиції", - вважає цей релігійний діяч. Проте, він не пропонує спеціально святкувати цей день, адже "Свято світла" іудеї і так відзначають на Хануку. Але П.Полонський закликає припинити боротися зі святкуванням Нового року і розглядати його як "нормальну опцію в рамках іудаїзму", назвавши "Днем Адама" і додавши єврейський вимір до нинішнього його сприйняття.
Не менш оригінально Полонський походить до системи літочислення, за якою настає 2011 рік, і закликає спокійніше ставитися до християнства в цілому. "Ізраїльський підхід полягає в тому, що ми маємо бути світочем для народів світу. Християнство - наш "відділ маркетингу", своєрідне "дочірнє підприємство іудаїзму", яке за 2000 років поширило наші ідеї і цінності по всьому світу. Тому ми спокійно можемо говорити, що 1 січня настає 2011 років з початку роботи нашого успішного дочірнього підприємства", - вважає П.Полонський.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=974069