понеділок, 20 грудня 2010 р.

2010-й був роком повернення у минуле з претензією на нове майбутнє - експерти

У політичному житті країни рік, що минає, був багатий на події і зміни, однак вони здебільшого повертають країну в минуле. Таку думку на прес-конференції у понеділок, присвяченій політичним підсумкам року, висловили директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський і директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, М.Погребинський вважає, що перемога на президентських виборах Віктора Януковича стала "кінцем Майдану номер один". "Історія, що почалася з Майдану номер один, завершилася фактично перемогою Януковича", - зазначив політолог.
На його думку, в результаті перемоги В.Януковича країна отримала дуже важливу зміну - унеможливлення конфлікту між гілками влади. Остаточну крапку в цьому поставила відміна політичної реформи 2004 року. За словами М.Погребинського, позитивом такого стану речей дехто називає наявність єдиного центру прийняття рішень і наведення порядку в країні.
"Як на мене, тут набагато більше негативів, ніж позитивів. Дійсно, конфлікти у владі припинені, але ми зробили крок від демократичного устрою влади - ми стали далі від нормальної європейської країни, ми утруднили, можливо, навіть унеможливили справжню політичну конкуренцію", - вважає М.Погребинський.
Він додав, що країна дісталася такої точки, коли можливі "надзвичайно небезпечні помилки", оскільки коли рішення ухвалюються одноосібно, а можливості отримання інформації обмежені. "Я думаю, що Майдан номер два - один з прикладів таких не фатальних, але серйозних помилок, яких не було б, якби була певна конкуренція при ухваленні важливих політичних рішень", - переконаний експерт.
Володимир Фесенко у свою чергу зазначив, що 2010 рік можна назвати "Роком Януковича", тому що він надзвичайно вплинув на політичну і соціально-економічну ситуацію в країні. "Це був рік нового уряду і рік, коли в країні почав формуватися новий політичний режим. Але, оцінюючи цю ситуацію, я б сказав, що це повернення у минуле з претензією на нове майбутнє", - вважає політолог.
Він аргументував свою точку зору тим, що за формальними ознаками в країні відновлюється президентсько-парламентська система 1996 року, що є поверненням у минуле. Поверненням у минуле є і поява старих облич у владі, але заявлені реформи - це претензія на нове майбутнє.
На думку експерта, головна інтрига полягає в тому, чи здатна буде влада, яка за своїм складом, стилем, характером своєї політичної діяльності є достатньо консервативною, побудувати нове майбутнє. "Те, що влада має рішучість проводити соціально-економічну реформу, це очевидно, інша річ, наскільки послідовними будуть ці реформи, наскільки вони будуть результативними - це питання відкрите", - зауважив він, додавши, що заявлені реформи стратегічно відповідають інтересам суспільства.
Надія Юрченко, КИЇВ. 20 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972053