вівторок, 14 грудня 2010 р.

У WikiLeaks з'явиться альтернатива - OpenLeaks

Колишня друга особа у команді WikiLeaks - сайта, що публікує секретні американські дипломатичні депеші, - має намір запустити альтернативний портал. Деніел Домшайт-Берг пішов з WikiLeaksчерез серйозні розбіжності із засновником компанії Джуліаном Ассанджем і найближчим часом має намір відкрити власний веб-сайт під назвою OpenLeaks.
Технологія нового проекту така, що співробітник будь-якої компанії зможе за допомогою OpenLeaks анонімно передавати сенсаційну інформацію видавцю, якого він обере сам. На відміну від WikiLeaks, OpenLeaks не буде сам публікувати або перевіряти матеріали, ця роль відводиться пресі, неурядовим організаціям, профспілкам та іншим зацікавленим сторонам, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
Таким чином буде вирішено одну з основних проблем, з якою зіштовхнувся сайт WikiLeaks. За словами Домшайт-Берга, команда WikiLeaks не хотіла брати на себе тягар відповідальності за прийняття рішень про релевантність тих чи інших матеріалів і користі, яку може принести їхня публікація. Він говорить, що рішення стати "провідником", а не видавцем було ухвалене на підставі досвіду, отриманого під час роботи у WikiLeaks. Як відзначає Домшайт-Берг, його організація лише "надаватиме технології" у вигляді мережних анонімних поштових скриньок. Таким чином, завдяки технології OpenLeaks планується створити розподільну мережу, яка дасть змогу забезпечити анонімність джерел і збереження документів. Пильні громадяни зможуть переправляти документи на сайт організації, де вони зможуть скористатися ними у чітко обумовлений термін.
Сайт також надаватиме юридичні поради з питань поводження з інформацією і її публікації. Спочатку команда OpenLeaks працюватиме з обмеженою кількістю організацій, проте з часом планується розширити цю мережу і зробити її більш надійною з погляду захисту публікованого матеріалу. У результаті, за словами Домшайт-Берга, має вийти технічно досконала і юридично захищена мережа.
Проект народився з ідеї "Кнопки WikiLeaks", яку було озвучено, коли Домшайт-Берг ще працював у цій компанії. Зараз уся команда, яка займалася цією розробкою, пішла з WikiLeaks через розбіжності з приводу роботи сайта.
Сайту OpenLeaks швидше за все доведеться зіткнутися із зростаючою конкуренцією з боку схожих сайтів, на кшталт Brusselsleaks, та й високу довіру, якою безперечно користується WikiLeaks, йому ще належить заслужити. Проте, Домшайт-Берг вважає, що проблем з цим не буде. За його словами, у них вже немає відбою від тих, хто бажає піти на контакт, до того ж новий сайт буде спрямований на матеріали іншого роду, ніж WikiLeaks.
Для подальшого зміцнення до нової компанії він планує створити у Німеччині фонд, який опікуватиметься фінансовими питаннями. При цьому сама OpenLeaks залишатиметься поза увагою громадськості.