суботу, 17 січня 2009 р.

Свято гумору та сатири до ювілею Степана Руданського відбулось на його малій батьківщині

ВІННИЦЯ, 17 січня. (Юрій Сікорський - УКРІНФОРМ). Традиційне свято сатири та гумору, присвячене 175-ій річниці від дня народження автора українських співомовок Степана Руданського, відбулось сьогодні на його малій батьківщині в селі Хомутинцях Калинівського району Вінниччини.

Засноване 1981 року, свято до цього часу не втратило привабливості для місцевих жителів і письменників-гумористів. У його програмі є декілька пунктів, котрі не змінювались роками. Це читання творів Руданського, літературний вечір, присвячений його пам'яті, та вручення щорічної літературно-мистецької премії Руданського новим лауреатам.

З часом доброю традицією стало і видання до цієї дати книг. Цьогорічна має назву "Всміхається Руданському нове тисячоліття", і зібрала твори понад 20-ти лауреатів премії Руданського, яка набула статусу всеукраїнської і зміцніла у фінансовому плані до 10-ти тис. грн.

Окрім власне гумору, нова книжка містить ще й унікальні дослідження про життя і творчість поета. Зокрема, це роботи академіка Івана Дзюби, професора Бориса Хоменка і науковця Костя Хоменка. Вперше за всю історію свята сатири та гумору сьогодні було погашено поштову марку та конверт із зображенням Степана Руданського. Тиражем 200 тис. примірників їх видано у видавництві "Марка України".

Як повідомив заступник вінницької дирекції Укрпошти Анатолій Гоньковський, ця установа щороку гасить 4-5 марок, присвячених видатним діячам регіону. У такий спосіб на Вінниччині було відзначено ювілейну дату заснування міста Тульчин, музею Суворова у селі Тиманівці, міста Бар, Музею Пирогово.

Як запевнив голова Калинівської районної державної адміністрації Олександр Медяний, місцева влада продовжуватиме традицію вшанування видатного земляка, а також пнадаватиме фінансову підтримку місцевому меморіальному музею Руданського.

А ось завідувачка філії сільської бібліотеки Зінаїда Дорош скаржиться, що бібліотека небагато має книжок земляка. Начальник Управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації Марія Скрипник повідомила нашому кореспонденту, що обласним бюджетом на 2009 рік видатки на потреби культури збільшено на 7%, тож є надія, що частка цих коштів дійде і до віддаленого подільського села, де не перестають шанувати книгу і продовжують сміятись над труднощами життя, хоча б і крізь сльози.