середу, 21 січня 2009 р.

За життя керівника ПП "Укрзолото" злочинці вимагали 2 млн доларів або 50 кг золота


КИЇВ, 21 січня. (Тетяна Делімарська - УКРІНФОРМ). У результаті спецоперації співробітників Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України та УБОЗ МВС України в Кіровоградській області затримано злочинну групу з чотирьох місцевих мешканців, які викрали власника мережі ювелірних магазинів і вимагали у його родичів викуп у розмірі 2 млн доларів США або 50 кг золота. Про це повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України.

Як розповів перший заступник міністра внутрішніх справ, начальник ГУБОЗ МВС України Володимир Бедриківський, інсценувавши дорожньо-транспортну пригоду з автомобілем "Мерседес", у якому перебував керівник ПП "Укрзолото", зловмисники витягли його з автомобіля та, погрожуючи зброєю, пересадили до своєї машини. Підприємець намагався вчинити опір, але його жорстоко побили, одягли наручники, заклеїли очі та вивезли до приватного будинку в Кіровограді. Впродовж трьох діб бізнесмена утримували в заручниках, фактично без їжі, вимагаючи у його рідних викуп спочатку 2 млн доларів або еквівалент золотом, потім цю суму зменшили вдвічі.

За словами В.Бедриківського, родичі заручника звернулися по допомогу до спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю. У результаті оперативної комбінації в обмін на життя підприємця зловмисникам передали 25 кг срібла, пофарбованого під золото. Отримавши "першу частину викупу", жертву відпустили. Втім, їх розрахунки отримати решту викупу не справдилися, невдовзі викрадачі самі опинилися за гратами.

За даним фактом слідчим управлінням УМВС України в Кіровоградській області порушено кримінальну справу за захоплення заручника та вимагання, зазначив Володимир Бедриківський.

Він розповів. що в ході подальшого розслідування працівники УБОЗ викрили й інші факти протиправної діяльності учасників цього злочинного угруповання. Зокрема, в 2007 році в місті Кіровоград у під'їзді житлового будинку вони скоїли розбійний напад на приватного підприємця. Завдавши йому тяжких тілесних ушкоджень, грабіжники відібрали 30 тис доларів. Торік у травні із застосуванням вогнепальної зброї зловмисники скоїли ще один розбійний напад на кіровоградського підприємця.

Наразі розслідування триває. Вирішується питання про порушення кримінальної справи стосовно зловмисників за бандитизм.