суботу, 17 січня 2009 р.

Виставка унікальних видів членистоногих із приватних колекцій проходить у Харківському зоопарку

ХАРКІВ, 17 січня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Харківський зоопарк проводить виставку унікальних видів членистоногих, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на директора зоопарку Олексія Григорьєва.

За його словами, всі експоновані тварини представлено приватними колекціонерами Харкова. "Наша експозиція, що налічує 100 особин 80 видів членистоногих, наймасштабніша в Україні. Відвідувачі зможуть побачити майже 60 видів павуків-птахоїдів, а також скорпіонів, сколопендр і фрін", - розказав директор зоопарку.

Любителі скорпіоно-павукової братії зможуть не тільки поспостерігати за тваринами, але і дізнатися багато цікавих фактів з їхнього життя. Наприклад, серед павуків-птахоїдів зустрічаються волохаті павуки понад 33 см розмахом лап. У тропіках живуть приблизно 700 видів цього сімейства. Вдень ці павуки ховаються в нірках і лігвищах із павутини, які влаштовують між корінням, у тріщинах скель, іноді серед листя, а в сутінках виходять на полювання. Здобиччю для них слугують головним чином комахи, але великі види при нагоді ловлять і поїдають дрібних ящірок, змій, жаб, а також невеликих птахів, особливо пташенят.

Якщо їх добре доглядати, птахоїди багато років живуть в неволі, причому годуються різною тваринною їжею: цвіркунами, тарганами, мишатами. Всі павуки п'ють воду і навіть люблять купатися. Птахоїди теплолюбиві, вони охоче сидять на долоні господаря. Отрута багатьох птахоїдів не має високої токсичності для людини, але є серед них і дуже небезпечні. Не можна забувати, що наслідки дії отрути павуків-птахоїдів для кожної людини індивідуальні.

Виставку буде відкрито три дні, після чого павуки повернуться до своїх власників.