четвер, 8 січня 2009 р.

До 15 квітня самодіяльним тургрупам заборонено підніматися на Говерлу

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 7 січня. (Наталія Команяк - УКРІНФОРМ). У період до 15 квітня розпорядженням голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука самодіяльним тургрупам заборонено підніматися на Говерлу, повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу в прес-службі ОДА.

- Прикро, але багато хто легковажно вирушає в гори без спеціальної підготовки і відповідного спорядження, - так прокоментував це рішення начальник Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону Олег Ковтун. - Тому нам доводиться часто вирушати на пошуки туристів-аматорів, які відстають від груп, зазнають травм або блукають, втративши орієнтацію. Отже, підкоряти Говерлу взимку дозволено лише професійним альпіністам та туристам, зазначив він.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, перший трагічний випадок в українських Карпатах цьогоріч зафіксовано другого січня. Після зустрічі Нового року група рівнян у складі чотирьох осіб самовільно вирушила в гори із селища Верховина. Двоє з них заблукали та замерзли в нічному сніговому полоні. Після тривалих пошуків тіла 25-річного хлопця та його подруги івано-франківські рятувальники знайшли на схилі гори Мала Говерла.