середу, 21 січня 2009 р.

Понад сто рецептів хліба за старовинними рецептами вміє випікати майстер з Прикарпаття

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 21 січня . (УКРІНФОРМ - Наталія Команяк). Понад сто рецептів хліба за старовинними рецептами вміє випікати Володимир Горук із покутського селища Заболотів, повідомляє УКРІНФОРМ. В місцевій пекарні у підприємця можна покуштувати та придбати покутський, козацький, чумацький, рибальський, молдавський, румунський, гуцульський хліби. Проте, асортимент поєднує одне - все готується виключно на молоці.

Володимир Горук не збирався присвячувати своє життя хлібопікарській справі. Навчаючись в інституті залізничного транспорту, майже випадково хлопець пішов працювати на місцевий хлібокомбінат.

"Спочатку було дуже незвично. А потім він вже не уявляв своє життя без запаху хліба. Тому й покинув навчання і подався в одеську харчову академію" - розповідає про дивака веб-портал Коломия.

Там студент і розпочав збирати старовинні рецепти хліба. Коли технолог дослідив, що до кожного виду і сорту додається молоко наполовину з водою, почав експеріментувати - додавав до тіста кисляк, сироватку, маслянку. Згодом Володимир відкрив свою справу. Дізнавшись про уподобання Горука, селяни з навколишніх сіл почали звозити до нього молоко, тим більш, що підприємець гідно платив ім за якісну пропродукцію.

Тепер за добу в заболотівській пекарні переробляють до двох тонн молока, випікаючи десятки сортів хлібобулочних виробів, печива, тістечок та тортів. Їх залюбки розкуповують у магазинах та крамницях, везуть друзям в якості покутського гостинця.

Пекар не зупиняється на досягнутому. Зацікавив його рецепт випічки хліба на овечому та козячому молоці, який довелося скуштувати в Криму. Тож, можливо, хлібна "колекція" Горука поповниться ще одним їстівним "експонатом".