четвер, 22 січня 2009 р.

22 січня - День Соборності України: "Уроки історії"

КИЇВ, 21 січня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Досить читати історію України з бромом - її треба не тільки пам'ятати, а й виносити з неї найголовніші уроки, які служили б надійним містком між минулим, сьогоденням і майбутнім. Таким був лейтмотив "круглого столу" "Уроки історії", що відбувся в УКРІНФОРМі з нагоди 90-ї річниці Великої злуки, коли згідно з ІУ Універсалом Директорії Українська Народна Республіка (УНР) возз'єдналась із Західною Українською Народною Республікою (ЗУНР) в єдину соборну державу.

Учасники круглого столу", на якому були присутні провідні українські науковці, історики, політичні та громадські діячі, наголошували на тому, що день Соборності України, визначений Указом Президента України 22 січня 1999 року як загальнодержавне свято, має по праву стати святом загальнонародним, оскільки саме цей день далекого 1919 року поклав початок утвердженню українського державотворчого процесу. "Ми повинні й сьогодні пам'ятати, як на зорі нашої державності те, що швидко здобувалося, швидко і втрачалося, і не переносити гіркоту тих поразок на день сьогоднішній", - наголосив, відкриваючи засідання, Павло Мовчан, голова Всеукраїнського товариства "Просвіта", під егідою якого відбулося сьогоднішнє засідання "круглого столу".

Павло Мовчан підкреслив, що сила Української держави була, є і залишатиметься в єдності всіх українських земель, а поразки Української революції 1917-1919 років мають нагадувати про формування на сучасному етапі державотворення якісно нової політичної еліти, справжнього цвіту української нації, яка зможе гідно відповідати на всі геополітичні виклики, які нині постають перед Україною.