середу, 21 січня 2009 р.

Велика рада Українського Реєстрового Козацтва відбулась у Львові

ЛЬВІВ, 21 січня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Велика рада Українського Реєстрового Козацтва відбулась у палаці Потоцьких у Львові. В ній взяло участь понад сто делегатів з усіх регіонів країни, а також гості з Росії та Йорданії. Рада підбила підсумки діяльності УРК. Нині реєстрове козацтво нараховує понад 100 тис. активістів, більшу частину складає молодь. Понад 20 новобранців було посвячено у козаки й зараз. Учасники намітили також заходи у зв'язку з відзначенням 360-ї річниці створення Української козацької держави зі столицею у Чигирині.

За вагомий внесок у розвиток УРК, а також за чималі заслуги щодо створення музею та відкриття пам'ятника гетьману Іванові Виговському директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького було удостоєно орденом ІІ-го ступеня "Срібний Козацький хрест".

Разом з тим рада переобрала керівні органи. За підсумками голосування гетьманську булаву ще на 5 років залишено в руках професора Анатолія Шевченка.

Як зазначив кореспондентові УКРІНФОРМу голова адміністрації гетьмана УРК у західному регіоні генерал-полковник Володимир Кожан, велика козацька рада не випадково відбулась у місті Лева. Адже це - колиска багатьох славних синів України, котрі стали прикладом боротьби за волю і державність. Серед них - гетьмани Петро Конашевич-Сагайдачний, Іван Підкова, Богдан Хмельницький, Іван Виговський та інша козацька старшина, котра вписала свої прізвища у героїчний літопис України.

Згідно з традиціями козацьке зібрання закінчилося кулішем та гучним гімном.