суботу, 10 січня 2009 р.

Лебединому заказнику, розташованому на батьківщині Івана Миколайчука, виповнилося 10 років

ЧЕРНІВЦІ, 9 січня. (Наталія Команяк - УКРІНФОРМ). Орнітологічному заказнику, розташованому на батьківщині Івана Миколайчука, виповнилося 10 років, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Мешканці села Чортория розповідають, що лебедина зграя прилетіла на місцеві озера після смерті видатного українського кіномитця Івана Миколайчука. Птахи перезимували тут і залишилися. Відтоді селяни впевнені, що разом із білими красенями на водах неподалік села оселилася душа їхнього видатного земляка. Тому й повітряних "новосельців" прозвали "лебеді Івана".
Попервах природа була не дуже доброзичливою до чужинців. Суворими зимами озера укривав товстий шар криги, чим намагалися скористатися браконьєри. На допомогу приходили сельчани. Вони вирубували льодове покриття, аби птахи могли харчувалися, самі підгодовували їх , чим могли, охороняли від лиходіїв.
Лебеді оцінили людську любов, а також майже 60-гектарний водний простір. Рік у рік пташина родина зростала. Держава теж не залишилася осторонь. Десять років тому це місце отримало статус орнітологічного заказника.
За словами єгера місцевого лісництва Любомира Гафійчука, нинішньої зими на Чорторийських озерах нараховано майже 130 білих птахів.
"Ними опікуються екологи з управління охорони навколишнього природного середовища та працівники Кіцманського лісгоспу. Холодної пори, - говорить він, на озера привозять харчі двічі на тиждень. Заповідник також має особистих спонсорів. Один із них - директор Неполоківецького комбінату хлібопродуктів Володимир Чопик. Його підприємство поставляє рештки хлібного виробництва, які є справжнім "десертом" для птахів".
Останніми роками дорогу до Чорториї тарують як пересічні буковинці, так і зарубіжні туристи. Каскад лебединих озер перетворився у частину експозиції тутешнього музею-садиби Івана Миколайчука, де пройшли його дитинство та юність і дотепер живе рідня великого українського кіномайстра. Митця, який повернувся до рідного краю разом із білими птахами.