середу, 21 січня 2009 р.

Сума збитку природі Жукова острова оцінюється в 100 тисяч грн.

КИЇВ, 21 січня. /УКРІНФОРМ/. Сума збитку, заподіяного природі Жукова острова несанкціонованими гідронамивами, складає близько 100 тисяч гривень. Як повідомили УКРІНФОРМу у прес-службі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві, про це заявив начальник цього Держуправління Олександр Прогнімак.

За його словами, Держуправління екології столиці не надавало жодних дозволів на намивання території в межах ландшафтного заповідника "Жуків острів". Матеріали за фактом незаконних дій передані на розгляд в Київську природоохоронну прокуратуру. Подібні порушення законодавства, тим більше, в таких масштабах, караються не лише фінансово, а й кримінально. "Не дивлячись на це, на жаль, залишається спокуса незаконно здійснювати намивання з метою отримання комерційного прибутку в збиток навколишньому середовищу і безпеці киян", - сказав головний еколог столиці.

О.Прогнімак також повідомив про те, що Держуправління охорони навколишнього природного середовища ініціювало включення території від гирла річки Вита до південної межі Києва до складу ландшафтного заповідника "Жуків острів". Відповідні пропозиції, у тому числі і картосхема майбутніх меж заповідника, передані в Київраду. Він відзначив, що проблеми заповідника вже сьогодні вимагають жорстких, скоординованих дій представників усіх рівнів влади.

Довідка. Заказник "Жуків острів" є однією з найцінніших природних територій у межах Києва. Це ділянка дніпровської заплави, аналогів якій у межах Дніпра практично не залишилося. Подібні незаймані природні комплекси - рідкість не лише в Україні, але й у Європі.

Тутешня флора налічує понад 120 видів цінних рослин, у тому числі лікарських, а також тих, що підлягають охороні державою. Найчисленніша група тварин на острові - птахи, значна частина яких - рідкісні або зникаючі види.