середу, 21 січня 2009 р.

На "Донбас Арені" проаналізовано пожежостійкість

ДОНЕЦЬК, 21 січня. /Микола Столяров - УКРІНФОРМ/. Після пожежі на головному стадіоні мільйонного Донецька його господарі - футбольний клуб "Шахтар" - ще раз проаналізували стан системи пожежної безпеки спортивної арени, - повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Передусім, на "Донбас Арені" буде встановлено так звану адресну пожежну сигналізацію, тобто датчики, що реагують на наявність диму і підвищення температури. Загальна кількість таких автоматичних пожежних сповіщателів буде близько п'яти тисяч. Крім того, по всьому стадіону будуть розміщені аварійні кнопки, - так звані ручні пожежні сповіщателі. Сигнал, що надійде від них, направиться в загальний вузол обробки інформації, який, у свою чергу, приведе в дію всі системи пожежогасіння за заздалегідь прописаному алгоритму, який спеціально буде створено для кожної із пожежних зон стадіону", - розповідає технічний директор з експлуатації "Донбас Арени" Вадим Гунько.

У випадку, якщо вогонь пошкодить кабель або буде локально пошкоджено систему електропостачання, на "Донбас Арені" включиться аварійне освітлення. Основа системи пожежогасіння - спринклери. Ними укомплектовано більшість підтрибунних приміщень, а також підземний паркінг, чим пояснюється їх значна кількість (понад 4500 штук). Крім цього, по всьому стадіону передбачено внутрішній пожежний водопровід, який включає в себе пожежні шафи з вогнегасниками і пожежними шлангами", - повідомив Вадим Гунько. Безпосередньо поле обладнане колодязями з пожежними гідрантами. Розміщені вони за воротами. За необхідності пожежні машини зможуть виїхати на поле з транспортного тунелю і підключитися до них. За межами стадіону, в парковій зоні, також встановлено близько 2-х десятків підземних гідрантов у безпосередній близькості від будівлі стадіону і енергоцентру.

Щодо евакуації уболівальників стадіону "Донбас Арена", то на це відведено від 2 до 8 хвилин. Це означає, що, як тільки спрацює система сповіщення, глядачі комфортно і без паніки доберуться до незадимленої сходової клітки, в якій до того ж нагнітатиметься свіже повітря.

Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, 16 січня приблизно о 20.00 робітники ТОВ "ЕНКА", які займалися будівельними роботами у підземній автостоянці південного крила стадіону "Донбас Арена", помітили задимленість, а потім і вогнище загорання рядом зі своїм робочим місцем. Пожежу оперативно було ліквідовано.