четвер, 22 травня 2008 р.

Долина нарцисів милує око і вселяє тривогу...

УЖГОРОД, 22 травня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Розцвіла Долина нарцисів, що в урочищі Кіреші біля закарпатського міста Хуст. Тут, за влучним висловом відомого природоохоронця професора Василя Комендаря, розпочався бал весни. Краса така, що закарпатці під час опитування назвали Долину нарцисів одним із семи чудес природи рідного краю. Отож долина візьме участь у другому етапі всеукраїнського конкурсу "7 природних чудес України".
Йдеться про унікальний природоохоронний об'єкт: тут ростуть дикі вузьколисті нарциси, які "переселилися" в урочище Кіреші із субальпійського пояса полонин ще у льодовикову епоху. В Україні вони збереглися тільки на Закарпатті, переважно тут, під Хустом. У Європі нарцис вузьколистий зустрічається ще на Балканах та в Альпах. Територія долини площею 256,5 гектара у 1979 році включена до складу Карпатського біосферного заповідника. Адже тут ростуть 450 видів різних рослин, 20 з яких, у т.ч. й нарцис, занесені до Червоної книги України.
Щоб побачити це диво природи, в урочище Кіреші приїждають туристи з різних куточків України та з-за рубежа. Люблять бувати тут і молодожони, які обов'язково норовлять зірвати кілька квіток чи сфотографуватися серед нарцисово буйноцвіття. Звичайно, наречена у білій фаті серед просторого "полотна" весняних квітів - це красиво. Але такі "фотосесії" дорого обходяться долині. Витоптуються стежки, гинуть рослини. За кожну зірвану квітку, правда, передбачений штраф, але це не зупиняє агресивних "поціновувачів" краси. Тому й звужується щороку площа нарцисового поля.
Популяція нарцисів зменшується і внаслідок висихання грунту, вважають фахівці. Отже, тут необхідна допомога гідрологів. Потрібні кошти й на інші невідкладні природооохоронні заходи.
Згаданий професор В.Комендар, який оспівав унікальний ботанічний об'єкт у фотоальбомі "Запрошення на бал весни у Долину нарцисів" /фотохудожник С.Мельник/ запропонував програму, за якою в урочищі Кіреші, як у сусідніх країнах, можна було б звести цілий туристичний комплекс. Тоді долина сама "заробляла" б на себе і фінансувала б свій захист та охорону.
На землях, що навколо заповідника, професор пропонує створити музей побуту, експозицію якого склали б предмети, якими користувалися предки теперішніх горян,- плуги, борони, ручні млини, ткацькі верстати і т.д. Тут же можна було б облаштувати стійбище буйволів, яких чимало збереглося у навколишніх селах. Неподалік вписався б готель "Буйвол" з рестораном, де частували б цілющим буйволячим молоком і традиційними закарпатськими стравами. У Гортобадьському національному парку /Угорщина/ можна б закупити свійських тварин, які були колись в області: великорогих угорських корів, волів, свиней-монголиць і т.д. А гуцульські коні та поні катали б дітей...
Прикрасила б цей комплекс скульптура Нарциса з античної легенди: красивий юнак, побачивши своє відображення у воді, закохався сам у себе і невдовзі помер. Та щоб комплекс почав давати прибутки, спочатку в нього треба вкласти чималі кошти. Професор В.Комендар не втрачає надії, що знайдуться-таки причаровані Долиною нарцисів інвестори. Вкладені у цю красу кошти повернулися б їм сторицею. А поки що покваптеся побачити: цвіте Долина нарцисів...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: