понеділок, 26 травня 2008 р.

У 2008 році програмою-максимум для екіпажу козацької чайки "Спас" є участь у регаті через Атлантику

ХЕРСОН, 25 травня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. У 2008 році програмою-максимум для екіпажу козацької чайки "Спас" є участь у регаті через Атлантику. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу заявив у Херсоні стерновий "Спаса" Тарас Тимчишин.
За його словами, українські козаки-мореходи спершу візьмуть участь у фестивалі старих та історичних кораблів (човнів) у французькому місті-порту Брест, що відбудеться у липні поточного року. А у листопаді цього ж року планують взяти участь у регаті через Атлантику - від Канарів до Кариб. Ця регата проводиться Лондонським Королівським Яхт-клубом.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, на фестивалі старих та історичних кораблів (човнів) у французькому місті-порту Брест будуть представлені дві українські козацькі чайки - "Спас" та "Пресвята Покрова". "Пресвята Покрова" зараз перебуває в Голландії і невдовзі відправиться до Бреста. А "Спас" відправиться туди після повної комплектації у Херсоні екіпажу човна.
"Спас" почали будувати у 2003 році і спустили на воду на одному зі львівських озер у 2005 році. Човен збудований із модрини та дубу. Його довжина 20 метрів, ширина - 3,8 метра, осадка - 1,2 метра. Висота щогли - 14 метрів. Площа вітрила - 80 квадратних метрів. Це є модернізований варіант (із урахуванням сучасних вимог) старовинної козацької чайки. На човні встановлений дизельний двигун "Перкінс" потужністю 80 кінських сил. Середня швидкість - 6 миль на годину. На "Спасі" є також 6 гармат, відлитих із бронзи на львівському скульптурному заводі.
27 травня козацька "Чайка" повинна вирушити з Херсона у подальше плавання. Наступним після Херсона містом на шляху "Спаса" до французького Бреста стане Стамбул.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: