понеділок, 12 травня 2008 р.

На Миколаївщині виготовили унікальну когенераційну установку, що працює на паливі з водоростей

МИКОЛАЇВ, 12 травня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Працівники АТ "Первомайськдизельмаш" Миколаївської області склали унікальну когенераційну установку на базі дизель-генератора електричною потужністю 315 кВт і тепловою потужністю 0,4 Гкал/год, що працює на альтернативному виді палива - олії, виготовленій зі спеціально вирощених водоростей. Установка виконана підприємством у найстисліші терміни на замовлення партнера з країни Євросоюзу.
Унікальність устаткування полягає ще й у тому, що воно монтується під «ключ» у приміщенні, для введення в експлуатацію якого не треба додаткових матеріальних витрат. Що ж до палива, то базою для нього слугуватимуть спеціально вирощені екологічно чисті водорості. І, що цікаво, для прискорення відтворення рослин використовуватиметься вуглекислий газ, який міститься у відпрацьованих газах цієї ж установки.
Досі стаціонарні когенераційні дизельні установки, виготовлені первомайськими машинобудівниками на експорт, з успіхом працювали в Росії, Казахстані, Туркменії, країнах Балтії, Білорусі. Нині підприємство освоює європейський ринок.
За словами директора з продаж „Первомайськдизельмашу» Ігоря Чабанова, їхні когенераційні установки дозволяють значно економити теплову та електричну енергію, адже мають змогу виробляти електроенергію вартістю від 12 до 16 копійок за кіловат. Підприємство випускає широкий ряд моделей дизельгенераторів, що можуть задовільнити різні групи споживачів: від комунальних підприємств до потужних промислових фірм. Окупність такого устаткування - 2-3 роки. А, скажімо, річний економічний ефект застосування однієї такої установки потужністю 500 кіловат для комунальних підприємств становить 1 мільйон 126 тисяч гривень.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: