четвер, 2 жовтня 2008 р.

Король Швеції Карл XVI Густав відкрив дорогу до Зміївки

ХЕРСОН, 2 жовтня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Із урочистого відкриття ділянки нової автодороги до села Зміївка, де проживають етнічні шведи розпочав сьогодні свій візит на Херсонщину Король Швеції Карл XVI Густав, який перебуває в Україні з державним візитом, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Король Швеції Карл XVI Густав та голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков в урочистій обстановці перерізали символічну стрічку на щойно збудованій ділянці сучасної автодороги, яка веде до села Зміївка Бериславського району.
Понад 220 років тому на Херсонщину прийшли шведські поселенці з острова Даго. Більше двох століть шведи плекали цю землю, яка стала для них Батьківщиною. Разом з українцями вони пережили тут жах громадянської війни, Голодомор 1932 - 1933 років, репресії сталінського режиму, заявив у своєму виступі на церемонії відкриття автодороги голова облдержадміністрації Борис Сіленков.
Як відзначив голова ОДА, збудована на Херсонщині нова сучасна автодорога до села Зміївка стала символом дружби двох великих європейських народів - українського та шведського.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, дорогу, яка з'єднує Зміївку з ділянкою автотраси Берислав - Мар'янське було збудовано поточного року протягом чотирьох місяців. Її довжина - 4,6 кілометра. Вартість будівництва - 18 млн 485 тис гривень. Минулого року відсутність дороги було названо однією з проблем Зміївки, яка вимагає першочергового вирішення. Це констатували, зокрема, під час перебування у цьому населеному пункті керівник міжпарламентської групи Україна-Швеція, народний депутат України Юрій Артеменко та посол Швеції Йон-Кристер Оландер.
Село Зміївка (колишня назва - Старошведське) Бериславського району Херсонщини - єдиний на сьогодні в Україні населений пункт, в якому компактно проживають нащадки етнічних шведів. Село було засноване шведськими поселенцями, яких російська цариця Катерина ІІ переселила в Таврію з острова Даго у Балтійському морі. У квітні 2008 року село відзначило своє 226-річчя. Сьогодні у Зміївці живуть люди 12 національностей.

На фото: королівська сім`я, Король Швеції Карл XVI Густав і Королева Сильвія