суботу, 18 жовтня 2008 р.

Земельні рейдери заявляють про себе в Харківській області

ХАРКІВ, 17 жовтня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Земельні рейдери заявляють про себе в Харківській області. Про це розповів на зустрічі з журналістами начальник юридичного відділу Харківської облдержадміністрації Валерій Даугаль, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами Валерія Даугаля, громадська організація інвалідів "Союз трудової реабілітації", в якій, як потім виявилось, немає інвалідів, але в числі засновників є депутат Харківської райради, заявила про намір отримати в постійне користування дві тисячі гектарів землі біля селища Коротіч, що в двадцяти кілометрах від Харкова. Тобто, в привабливому для забудовників ближньому передмісті. Коли ж Харківська райдержадміністрація відмовила їм на тій підставі, що земля за документами числиться за держпідприємством "Комунар", вони звернулися з позовом до Господарського суду. При цьому представили справу як суперечку двох сторін за право власності на землю.
В результаті суд встановив заборону на відчуження земель "Комунара". Позивачі тут же опротестували це рішення. Надалі, діючи по відомій рейдерской схемі - затягуючи процес судового розгляду - вони могли б отримати бажану землю. Проте, хід справи урвався у зв'язку з тим, що проти "Союзу трудової реабілітації" відкрито кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва. З'ясувалося, що юридична адреса цієї організації - в сусідньому селищі Песочин - не що інше, як звичайна квартира, мешканці якої нічого не знають про уявних інвалідів. Як стало відомо, депутат райради, замішаний в цій справі, переховується.
За словами Валерія Даугаля, з початку року харківським властям вже доводилося стикатися із земельним рейдерством. Більшість подібних позовів залишена без розгляду. Але саме за такою схемою, говорить В.Даугаль, в тій же Київській області багато престижних земельних ділянок знайшли нових господарів.