середу, 1 жовтня 2008 р.

З російської пускової бази Ясний здійснено запуск ракети-носія «Дніпро»


ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 1 жовтня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Сьогодні о 9.37 за київським часом з пускової бази Ясний (Оренбурзька область, РФ) здійснено запуск ракети-носія «Дніпро», передає кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією прес-служби ДКБ «Південне» (Дніпропетровськ), ракета-носій вивела на навколоземну орбіту космічний апарат «ТНЕОS» масою в понад 700 кг, розроблений французькими фахівцями для Таїланду. «ТНЕОS» - космічний апарат дистанційного зондування Землі, який використовуватиметься в інтересах Таїланду для картографії, землекористування, моніторингу сільськогосподарських та лісових ресурсів, а також для прогнозування повеней.
Пускові послуги забезпечені Міжнародною компанією «Космотранс», основними учасниками якої є ДКБ «Південне», ДП «ВО Південний машинобудівний завод» та ВАТ «Хартрон». Підготовку до пуску здійснила міжнародна бригада вчених, конструкторів, робітників.
За інформацією з прес-служби, це був 12-й пуск РН «Дніпро». Внаслідок попередніх пусків на орбіту було виведено 44 космічних апарати десяти країн світу, зокрема, США, Німеччини, Великобританії, Італії, Франції.
За оприлюдненими даними, РН «Дніпро» - це конвертована після зняття з бойового чергування в носій космічних апаратів стратегічна міжконтинентальна ракета РС-20 (за класифікацією НАТО, СС-18 «Сатана»). РС-20 було розроблено ДКБ «Південне» ім. М.К. Янгеля і ДП «ВО Південний машинобудівний завод» ім. О.М. Макарова. Пуски РН “Дніпро” здійснюються з космодрому Байконур та пускової бази Ясний (РФ). Перший пуск ракети-носія «Дніпро» відбувся у квітні 1999 року. У липні 2006 року РН «Дніпро» вперше стартувала з нового майданчика - пускової бази Ясний (РФ).