пʼятницю, 3 жовтня 2008 р.

У навчальну програму литовських шкіл буде включено урок про Голодомор в Україні

ХАРКІВ, 19 вересня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У навчальну програму литовських шкіл буде включено урок про Голодомор в Україні. Про це в Харкові повідомив посол Литовської республіки в Україні Альгірдас Кумжа, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами посла, в роки СРСР в історичній освіті Литви, було багато "білих плям". "Зараз ця ситуація змінюється і нинішньому підростаючому поколінню історія викладається об'єктивніше, без усілякої політичної цензури", - зазначив посол.
Також Альгірдас Кумжа розповів про те, що Національна кінокомпанія Литви знімає фільм про Голодомор, оскільки в Литві дуже мало інформації про цю трагедію. "Знімальна група і я взяли участь в освяченні хреста, встановленого в пам'ять про Голодомор у селі Заміське Харківської області. Ці кадри обов'язково ввійдуть у фільм", - сказав посол.
Крім Харківщини, литовські кіношники побували вже у Вінниці та Києві, де зустрічалися з живими свідками Голодомору. За словами режисера картини Рімаса Бружаса, залишилося зібрати офіційну документальну інформацію. Для цього група литовських спеціалістів, за сприяння СБУ вивчатиме архівні матеріали і спілкуватиметься з істориками.