пʼятницю, 3 жовтня 2008 р.

Павло Лазаренко повертається до в’язниці, аби убезпечити своє життя

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 2 жовтня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Павло Лазаренко повертається до в’язниці, аби убезпечити своє життя. Про це сьогодні заявила адвокат екс-прем'єр-міністра України Марина Долгопола, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
«Згідно із інформацією, одержаною від американських адвокатів, уповноважена повідомити про те, що 1 жовтня 2008 року екс-прем'єр-міністр України Лазаренко Павло Іванович спільно зі своїм захистом прийняв безпрецедентне рішення - повернутися до пенітенціарної установи США з метою убезпечити своє життя», - говориться в заяві.
Це рішення прийнято винятково у зв'язку з останніми політичними подіями в Україні, пояснює адвокат, оскільки в умовах гострого політичного протистояння особа Лазаренка стала надто небезпечною та незручною певним політичним лідерам. За словами М.Долгополої, П.Лазаренку стали відомі факти, які підтверджують існуючу реальну загрозу його життю.
Подібна ситуація, говориться в заяві, вже була у 1999 році, напередодні президентських виборів в Україні. Тоді, за інформацією американських спецслужб, російські кримінальні структури одержали завдання від українських політиків фізично знищити Лазаренка. Як тільки політична ситуація в Україні нормалізується, Павло Лазаренко повернеться додому, повідомляє адвокат.
Як відомо, колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко втік з України в США і в 1999 році просив там політичного притулку. В червні 2000 року швейцарський суд заочно визнав Лазаренка винним у відмиванні незаконно зароблених грошей і конфіскував з його рахунків 6,5 млн доларів. Американська прокуратура вимагала ув’язнити Лазаренка на 18 років і примусити його виплатити 66 мільйонів доларів.
У травні 2006 року Павло Лазаренко був обраний депутатом у Дніпропетровську обласну раду за списком „Блоку Лазаренка”. Мандат депутата облради одержав також його молодший брат - Іван Іванович, а старший син Олександр став депутатом Дніпропетровської міської ради.