вівторок, 7 жовтня 2008 р.

Викрито бізнес-контрабандистів, які не сплатили до бюджету 73,4 мільйона гривень

КИЇВ, 7 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили у Дніпропетровській області факт переміщення американською компанією обладнання для харчової промисловості через кордон України з приховуванням від митного контролю. Про це УКРІНФОРМу повідомив керівник прес-служби Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Андрій Лис.

Встановлено, що зазначена компанія є засновником товариства з обмеженою відповідальністю в Україні, до статутного фонду якого від неї у вигляді інвестицій надійшло устаткування на суму 263,8 млн грн. Це були здебільшого лінії з виробництва соків, газованих напоїв, промислові холодильні шафи-вітрини, інше обладнання. Його постачальники - компанії Польщі, Німеччини, Італії, Франції та Туреччини.

Обладнання орендувалося та використовувалося одним із закритих акціонерних товариств під відомою торговельною маркою. При цьому ввізне мито та податок на додану вартість за поставлене обладнання не сплачувалися. Внаслідок таких злочинних дій до бюджету не надійшло 73,4 млн грн обов'язкових платежів.

На запит українських правоохоронців Служба внутрішніх доходів США поінформувала, що у комерційній та податковій базах країни немає жодних відомостей про те, що зазначена компанія у будь-який час перебувала на території США чи здійснювала там свою діяльність. Після цього Національне бюро Інтерполу підтвердило, що ця компанія є офшорною фірмою, лише зареєстрованою в США, проте фізично на території країни не розміщена.

Таким чином, фактично здійснено переміщення товару через кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом надання до митних органів документів, що містять неправдиву інформацію щодо відправника товару. Це означає, що операція з введенням іноземного інвестора до складу товариства з обмеженою відповідальністю була фіктивною і здійснювалася з метою уникнення сплати ввізного мита та спрощення процедури ввезення обладнання на територію України.

За даним фактом порушено кримінальну справу. Розслідування проводить СБУ.