середу, 1 жовтня 2008 р.

Археологи знайшли докази того, що Харків набагато старший за свій офіційний вік

ХАРКІВ, 17 вересня. /Володимир ФоменкоУКРІНФОРМ/. Археологи знайшли докази того, що Харків набагато старший за свій офіційний вік, згідно з яким місто було засновано 1654 року. Один з артефактів – жертовник, якому, за попередньою оцінкою істориків, близько семисот років, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на Ірину Голубєву, старшого наукового співробітника Слобідської археологічної служби.
Жертовник знайдено під час розкопок, які археологи проводять у самому центрі Харкова. Тут у ході будівельних робіт компанії «МКДУ» було виявлено культурний шар. Незабаром сюди прийшли археологи. У міру заглиблення у грунт історики знайшли предмети, що датуються 17 – 18 століттями. Серед них - фрагменти посуду, прикраси, побутові предмети та поховання. Цікавою знахідкою Ірина Голубєва вважає бронзовий хрест часів Петра I, який добре зберігся.
У більш глибоких шарах грунту археологи знайшли свідчення діяльності людини на місці, де пізніше було побудовано місто. Це жертовник кінця 13 століття. У ямі округлої форми знайдено в анатомічному порядку кістяк скелета кози, по обидва боки якого знаходилися черепи вовків, и в одній з частин цієї ж ями - череп дитини.
Сьогодні велика частина історичного центру Харкова залишається недослідженою. Археологи сподіваються відшукати нові артефакти, які б поєднали у хронологічний ланцюжок усі зроблені раніше знахідки. Тоді можна було б затверджувати: Харків побудований на залишках древнього поселення.