середу, 1 жовтня 2008 р.

Підсумки українсько-американської археологічної експедиції у Чорному морі

СЕВАСТОПОЛЬ, 16 вересня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). З 6 по 16 вересня у Чорному морі проводилася українсько-американська археологічна експедиція, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на директора Департаменту морської спадщини Інституту археології Національної Академії наук України Сергія Воронова. За його словами, головна її мета - пошук потопленого фашистами у 1941 році госпітального судна «Армения», на борту якого знаходилось понад 7 тисяч чоловік.
Як зазначив Воронов, можна на 99,9 відсотків стверджувати, що на дні територіальних вод України цього судна нема. Учасники експедиції на гідрографічному судні «Патфайндер» ВМС США з допомогою сучасної дослідили чи не кожен квадратний метр прибережного дня моря, знайшли 37 затонулих об’єктів - суден і човнів різних епох, однак головного об’єкта поки що не знайшли, констатував директор департаменту.
Воронов сказав, що наступного року планується розширити зону пошуку судна «Армения» і вийти за межі територіальних вод України. Він також високо оцінив співробітництво археологів України і США, яке за останні чотири роки принесло відчутні результати. «Ми вже готові до відкриття Морського музею у Севастополі», заявив Сергій Воронов. Він нагадав, що цю ідею підтримав президент України Віктор Ющенко і висловив сподівання, що відповідні документи будуть підписані уже цієї осені. Як зазначив Воронов, у ВМС України запропонували під майбутній музей приміщення Михайлівського равеліну. «Це буде один із кращих музеїв Севастополя, - переконаний директор департаменту. – Для нього уже піднято велику кількість унікальних експонатів, яв тому числі й таких, що пролежали на морському дні з античних часів».
Досягнення морської археології України останніх років були б неможливими без співпраці з Інститутом археології в Ред-Айленді (США), зазначив Сергій Воронов.