понеділок, 31 січня 2011 р.

Увесь трафік Wikileaks буде анонімним

У відповідь на новий закон, що запроваджується урядом Швеції і вимагає, щоб всі телекомунікаційні провайдери зберігали клієнтські дані, інтернет-провайдер Bahnhof, що відповідає за маршрутизацію трафіка Wikileaks, заявив, що пропускатиме всі дані про підключення до Wikileaks через анонімайзер за умовчанням.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на eweekeurope.co.uk, це дасть можливість всім відвідувачам Wikileaks залишатися анонімними навіть з новим шведським законом.
Глава Bahnhof Йон Карлунг в інтерв'ю одній із шведських радіостанцій заявив, що уряд, піддавшись на вмовляння лобі аудіокомпаній, зобов'язує всі телекомунікаційні компанії видавати за запитом дані про тих або інших інтернет-користувачів. Правда, поки що цей закон більшою мірою відноситься до операторів фіксованого і мобільного телефонного зв'язку, але під його дію підпадають і інтернет-провайдери.
Карлунг зазначає, що спочатку закон було спрямовано на отримання клієнтських даних для розслідувань злочинів у сфері інтелектуальної власності, але його практична реалізація вийшла "беззубою" і обійти її можна простими технічними способами, наприклад за рахунок звичайних анонімайзерів.
"Ми маємо намір пустити увесь трафік Wikileaks через наш VPN-сервіс. Коли клієнт звертається через захищений канал, неможливо бачити хто він і як довго він знаходиться на сайті", - зазначає глава Bahnhof.