вівторок, 1 лютого 2011 р.

У Франції заарештовано 15-річного месника WikiLeaks

Французькі ЗМІ повідомляють про 15-річного підлітка, який опинився у центрі міжнародного розслідування, і, як з'ясувалося, був "мозком" невловимих месників WikiLeaks. За інформацією французьких видань, у WikiLeaks є своя армія таємних месників - це підлітки та юні повнолітні особи, частина з яких вже потрапила до рук Інтернет-поліції.
Як повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу, діти, намагаючись відстоювати принцип абсолютної свободи Всесвітньої мережі, у випадку її обмеження будь-якою організацією атакували її сайти. За словами жандармів, які брали участь у розслідуванні, для підлітків це форма демонстрації, соціальної активності, що здійснюється в Інтернеті, який, на їх перекоанння, має залишатися простором необмеженої свободи.
Юні месники вже атакували французькі офіційні сайти, протестуючи проти закону, який передбачає покарання за незаконне завантаження даних в Інтернет. Нещодавно вони атакували сайти в Тунісі під час масових заворушень і погрожували атаками урядовим сайтам Єгипту. На чолі мережі хакерів зазвичай стоять генії-програмісти, які створюють програми для комп'ютерних атак, а допомагають їм юні ентузіасти. Одні керують серверами і ведуть атаки, інші просто надають свої комп'ютери, кажуть правоохоронці.
Юні хакери також заблокували сайти MasterCard і Visa, вважаючи, що ці фінансові установи залишили "без копійки" засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа після оприлюднення документів американської дипломатії.
П'ятеро осіб напередодні було заарештовано у Лондоні, десятки затримані в США. Не залишилась осторонь і французька жандармерія, що вистежила сервери, через які проводилися атаки, і знайшла людину, що спрямовувала атаки. Юний хакер контролював діяльність трьох гігантських серверів у Франції, Німеччині і США і з них здійснював DDoS-атаку на ряд сайтів. Жандарми затримали хлопця, якому ледь виповнилося 15 років, а виглядав він всього на 12. Учень французької школи жив у невеликому селищі за 400 км на південь від Парижа. Правоохоронці забрали у нього комп'ютер, а потім - і його самого на очах у переляканих батьків, звичайних підприємців. Їхній син здійснив правопорушення, за яке передбачено позбавлення волі на термін до п'яти років.
Роман Сущенко, ПАРИЖ. 1 лютого 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=983995