понеділок, 10 січня 2011 р.

Вчені дійшли висновку, що яйце з'явилося все-таки раніше за курку

Учені дійшли висновку, що яйце з'явилося раніше за курку, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на веб-ресурс Newsland. Веб-ресурс нагадує, що це питання сотні років хвилювало філософів, учених і простих смертних. На перший погляд, загадка є нерозв'язною: адже будь-яка курка з'явилася з яйця, яке, у свою чергу, було знесене іншою куркою.
Проте, схоже, що нарешті в світі стало однією загадкою менше, і на це питання дана остаточна відповідь: першим усе-таки з'явилося яйце. Причому відповідь цілком обгрунтована як із наукової й філософської, так і з суто практичної точки зору. У спеціальній дискусії, присвяченій розв'язанню цієї проблеми, взяли участь британські фахівці - учений-генетик, експерт у сфері філософії науки і власник птахоферми.
Джон Брукфілд, фахівець із еволюційної генетики з Ноттінгемського університету (Великобританія), так обгрунтовує цю точку зору: "У процесі життя тварини генетичний матеріал зберігається незмінним. Отже, перший птах, який поступово перетворився в того, хто є сучасною куркою (мабуть, це було ще в доісторичні часи), спочатку існував у вигляді ембріона всередині яйця". Живий організм у яєчній шкаралупі має ту ж ДНК, що і птах, який із нього в майбутньому вилупиться. З усього цього можна зробити висновок, що в еволюційному смислі першим усе-таки було яйце.
Із цими висновками погодилися інші запрошені на дебати експерти - професор Девід Папіно з Лондонського університетського коледжу і власник птахоферми Чарльз Боурнс. Девід Папіно є фахівцем із філософії науки. Його пояснення було ще простішим: перше курча з'явилося з яйця, отже, яйце було раніше від курчати.