понеділок, 10 січня 2011 р.

Кошти на перший вітчизняний блокбастер "Чорний ворон" збиратимуть по всій Україні

Активний збір коштів на створення першого українського блокбастера "Чорний ворон" за однойменним романом Василя Шкляра розпочнеться у січні-лютому. Про це в інтерв'ю "Телекритиці" розповів один з ініціаторів проекту виконавчий директор Ліги українських меценатів, лауреат Національної премії імені Шевченка Михайло Слабошпицький.
"Основну роботу ми розпочнемо у січні-лютому. Ми почнемо поїздки по областях. Уже ведуться перемовини з кількома потужними спонсорами. Дуже великі сподівання на діаспору", - сказав він.
Нагадаємо, що Ліга українських меценатів разом із народним депутатом України Миколою Кульчинським ініціювала створення першого українського високобюджетного кінофільму "Чорний ворон". Ця ініціатива знайшла підтримку. Вже сформовано громадський комітет, до складу якого увійшли автор роману Василь Шкляр, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, народні депутати Микола Кульчинський та Олесь Доній і М.Слабошпицький.
Виконавчий директор Ліги українських меценатів вважає цей проект реальним попри те, що за 20 років незалежності в Україні не створено жодного повнометражного художнього фільму, котрий набув би широкого глядацького резонансу.
За попередніми підрахунками, при мінімальних гонорарах акторам "Чорний ворон" коштуватиме приблизно 20 мільйонів гривень, зазначив М.Слабошпицький. Митці не мають наміру просити гроші у держави, а для залучення коштів ініціатори проекту передбачили два шляхи: всенародний збір коштів та пошук інвесторів і рекламодавців на тендерній (конкурсній) основі.
Як зазначив М.Слабошпицький, організатори проекту вже мають досвід у царині акумулювання коштів на українські справи: Микола Кульчинський набув його при організації "Мазепа-Фесту", а Олесь Доній - цілої низки фестивалів.
Наразі питання щодо режисера фільму не дискутується - до нього повернуться, коли буде зібрано щонайменше 5 млн гривень, зазначив М.Слабошпицький. "Думаю, що це буде за рік-два", - припустив він.
Надія Юрченко, КИЇВ. 10 січня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=977159