понеділок, 24 січня 2011 р.

Росіяни більше ніж українці шкодують про розпад СРСР - опитування

Про розпад Радянського Союзу шкодують 46% українців і 56% росіян. Такі результати дослідження, проведеного спільно соціологічною групою "Рейтинг" (Україна) і Левада-Центром (Росія) у грудні 2010 року.
За даними дослідження, не шкодують про розпад СРСР 36% українців і 30% росіян. Важко було відповісти на запитання 18% українців і 16% росіян, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на газету "Дело".
У випадку, як України, так і Росії, у відповідях простежується чітка вікова тенденція: чим молодші респонденти, тим менше вони шкодують про розпад СРСР. Так, в Україні шкодують про розпад СРСР 19% молоді та 69% пенсіонерів, у Росії - 17 і 83% відповідно.
Водночас в Україні простежуються й інші демографічні особливості і закономірності. У регіональному аспекті шкодують про розпад СРСР найбільше на Донбасі (65%), півдні (58%) та сході (55%), а найменше - на заході України (18%).
Ностальгію за СРСР відчувають більше жінки (49%), ніж чоловіки (42%); також більше жителі міст (48%), ніж сіл (40%); більше віруючі УПЦ МП (59%) і атеїсти (47%), ніж віруючі УПЦ КП (41%) та греко-католики (17%). А також більше шкодують респонденти, для яких рідною є російська мова (57%), ніж респонденти, для яких рідною є українська (37%) або обидві мови (49%); більше росіяни за національністю (69%), ніж українці (43%).
Крім того, чим вищий рівень освіти респондентів, тим менше вони шкодують про розпад Радянського Союзу.
53% опитаних жителів Росії і 41% жителів України вважають, що розпаду Радянського Союзу можна було уникнути. У тому, що розпад держави був неминучий, впевнені 32% росіян і 34% українців.
На запитання "Яку форму відносин між республіками колишнього Союзу ви б особисто підтримали?" найбільше росіян відповіли, що це має бути об'єднання кількох республік у більш тісні союзи. Тоді як серед опитаних українців найбільш популярна модель: незалежне існування всіх республік. Так, об'єднання кількох республік у більш тісні союзи підтримали 26% росіян і тільки 18% українців. Відновлення СРСР в його колишньому вигляді підтримали по 15% українців і росіян. Більш тісне об'єднання всіх республік колишнього СРСР на зразок Євросоюзу підтримали 19% росіян і 15% українців. Збереження СНД в його нинішньому вигляді підтримали 17% росіян і тільки 10% українців. Незалежне існування всіх республік підтримали 27% українців і тільки 13% росіян. 12% опитаних росіян і 15% українців важко було відповісти на поставлене запитання.
Найбільше підтримали відновлення СРСР жителі Донбасу (25%) і сходу (26%); об'єднання кількох республік у більш тісні союзи - жителі півдня (35%); більш тісне об'єднання всіх республік колишнього СРСР на зразок Євросоюзу - жителі півночі (21%); незалежне існування всіх республік - жителі заходу (59%), центру (31%), а також півночі України (30%).
Згідно з дослідженням, чим молодші респонденти і вищий рівень їх освіти, тим більше вони підтримують незалежне існування всіх республік колишнього СРСР.
Результати дослідження підготовлені на основі опитувань в Україні (опитано 2 000 респондентів, погрішність не перевищує 3%) і Росії (опитано 1 593 респондента, погрішність не перевищує 3,4%). Строки проведення дослідження: 11-18 грудня 2010 року.