вівторок, 18 січня 2011 р.

До купання в ополонці треба ставитися виважено - лікарі

На свято Богоявлення, відоме у народі як Водохреща, центральне місце займають обряди, пов'язані з водою, і один з них - купання в ополонці. З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для здоров'я людини, лікарі закликають виважено підходити до цього обряду.
Як повідомив УКРІНФОРМу головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойко, купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання. "Зимове плавання - найвища форма загартовування холодом. Воно викликає максимальне напруження всіх фізіологічних механізмів терморегуляції і впливає на організм людини, викликаючи значні зміни в діяльності практично всіх систем і органів", - підкреслив він.
Лікар розповів, що безпосередньо після запливів у ополонці фіксується, зокрема, збільшення в крові людини кількості формених елементів, особливо лейкоцитів і лімфоцитів. Це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин. "Безумовно, при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не просто небажані, а неприпустимі", - застеріг він.
Якщо людина здорова і підготовлена до зимового купання, то вона має точно дотримуватися правильного дозування холодового навантаження, в першу чергу, принципів поступовості і послідовності, а також гігієнічних правил, реконмендує О.Стойко.
Тим, хто вирішив розпочати загартовуватися з купання в ополонці, він радить спочатку порадитися з лікарем і не забувати про такі правила.
Обов'язково купайтеся у знайомому або пристосованому для зимового купання місці з облаштованим заходом у воду.
Приходьте на ополонку з супроводжуючим. Візьміть з собою туристичний килимок або навіть просто газету щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.
Купатися треба швидко, якщо ви новачок - тільки пірнути у крижану воду та відразу виходити.
Одяг має бути зручним для одягання, не тісним і з найменшою кількістю гудзиків.
Перед купанням не слід вживати алкоголю, палити, а також купатися на голодний шлунок та відразу після прийняття їжі.
"Не забувайте про поступовість і здоровий глузд", - підкреслив головлікар Київського міського центру здоров'я.