четвер, 6 січня 2011 р.

З народженням Ісуса Христа зійшла для людства Зоря надії на спасіння

Минуло більше двох тисяч років відтоді, як над Вифлеємськими пагорбами залунала не чувана ніколи раніше мелодія, яку вперше почули нічні пастухи, що вартували своє стадо, - "Слава Богові на висоті, і на землі мир, і в людях добра воля" (Лк: 2:14). З того часу, як люди прогрішилися і на них почала чатувати смерть, Всевишній, незважаючи на моральне падіння людини, продовжує любити кожну земну душу. Творець неба і землі і всього сущого на ній вирішив ціною життя Свого Сина Ісуса Христа викупити людство з гріха і повернути йому втрачену радість і сподівання на вічне життя. Протягом багатьох століть люди чекали на сповнення Божої обітниці про перемогу добра над злом, світла - над темрявою, Божого сина - над давнім змієм-сатаною.
Проте йшли роки, минали століття, а смерть продовжувала свою нищівну місію, забираючи життя у старих і молодих, багатих і бідних, здорових і хворих. Дедалі більше людей охоплювала зневіра, згасала надія на прихід Месії. Якщо ж щось і жевріло у стомлених серцях людей, то воно було перекручене, спотворене і зовсім не відповідало Божому планові спасіння людей від влади князя пітьми.
Починаючи від першої жертви, принесеної за грішника біля брами Сихему, яка вказувала на майбутнього Божого Агнця, мільйони молодих ягнят і козлят вмирали за гріхи і провини людей - хоча кров тварин не могла очистити душу грішника, але, сповідуючи свій гріх над головою ягняти, людина виявляла свою віру в Того, Хто мав померти за прогріхи і переступи людей усього світу. Люди чекали, що на землю прийде якийсь воєначальник чи полководець, який звільнить їх від гноблення і поневолення, а сам навіки запанує на їхній землі. Лише одиниці вірних продовжували довіряти Святому Письму. Такі люди були в різних країнах - на Заході та Сході, серед багатих і бідних, серед можновладців і простих пастухів.
Важко сказати, чому саме бідним пастухам давньої Палестини надав Бог можливість першим побачити Спасителя в образі новонародженого Немовляти. Хіба ж могли тодішні (та й сьогоднішні!) вельможі і царі припустити, що не вони творять історію? Хіба знав тоді римський імператор Август, що, підписуючи наказ про перепис населення, він виконує волю Божу, Його незмінні пророцтва?
Неупереджена, правдива і свята історія, змальовуючи знаменну подію народження Спасителя, якому вважали за честь поклонитися небесні янголи, розповідає про те, що земним батькам Сина Божого - Марії і Йосипу - не знайшлося місця в заїзді, тодішньому готелі. Бідним людям завжди доводиться на цій землі задовольнятися найменшим, однак на них чекає велика нагорода на Небі - вічне життя.
Ісус Христос прожив на землі більше тридцяти років, навчаючи, лікуючи, зцілюючи фізичні і душевні недуги. Наприкінці свого земного життя Він здійснив те, заради чого прийшов на нашу землю, - Месія узяв на свої плечі усі земні гріхи, від перворідного Адамового гріха до гріхів наших днів. Відкинутий своїм народом, зраджений одним з Дванадцятьох, прибитий римськими вояками до хреста, Він здійснив найбільший подвиг на землі - Великий План Спасіння. Він прийняв на Себе нашу смерть, Він переміг її, перекреслив підступні плани сатани і запалив свічку надії кожному, хто приймає Його як свого особистого Спасителя.