понеділок, 10 січня 2011 р.

Українці змінюють ціннісні орієнтації з виживання на самореалізацію - експерт

Українці в 2010 році перестали підпорядковувати своє життя суто виживанню, як це було до 2000 р., і почали докладати більше зусиль для самореалізації. Це відзначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, коментуючи спостереження соціологів.
"За соціалізму люди не ставили гроші на перше місце, оскільки це не підтримувалося прийнятою ідеологією. Взагалі в радянські часи люди були "суспільно пасивні" й затиснуті в рамки ідеологічних установок "згори"", - зазначив він, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на особисту сторінку експерта на сайті Центру Разумкова.
Нині, підкреслив М.Міщенко, вплив старих соціальних стереотипів зменшився, в той же час законослухняність громадян можна оцінити досить високо, хоч ця соціальна норма аж ніяк не однаково значуща для більшості населення.
"У 2010 році люди оцінили кар'єру більш високо, що властиво суспільствам із високим рівнем добробуту. Навряд чи це про нас... Але те, що робота і кар'єра для українця сьогодні більше пов'язані з цінностями самоутвердження, самореалізації, а не "виживанням", характерним для дев'яностих років, - це точно. Дуже слабка, але очевидна тенденція", - підкреслив експерт.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=977190