суботу, 22 січня 2011 р.

Україна відзначає День Соборності

Щороку вже 20 літ поспіль у день проголошення Акту возз'єднання УНР і ЗУНР в Україні відзначається День Соборності. Офіційно свято встановлено згідно з указом Президента України від 21 січня 1999 року, "враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави".
 "Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна - в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української держави на добро і щастя українського народу", - пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. Цього дня було проголошено Акт Соборності українських земель.
Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна - з Австро-Угорської імперій - і століттями розірваний український народ возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. А через 71 рік - 22 січня 1990 року - сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг" від Києва до Львова, на згадку про день проголошення Акту Соборності.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news=2011-01-22