пʼятницю, 21 січня 2011 р.

Відзначення Дня Соборності в Україні важливе для єднання - учасники "круглого столу"

Відзначення Дня Соборності України 22 січня має стати колективною відповіддю на спроби запустити "змію міжусобиць" між різними частинами України і різними верствами українського населення.
Таку думку під час "круглого столу" в УКРІНФОРМі, організованого Всеукраїнським товариством "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, висловив народний депутат Іван Заєць.
"Важливо забезпечити цю акцію (відзначення Дня Соборності - ред.) кількісно і якісно, повинні бути різні форми, але це має бути колективна відповідь. Настав час відмовитися від вузькоегоїстичних партійних чи якихось особистих інтересів", - наголосив він.
З його думкою погодилася народний депутат Лілія Григорович. Вона нагадала "живий ланцюг" Злуки 22 січня 1990 року, коли майже три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Львів, Київ та Донбас у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. На її переконання, ця акція, що відбулась понад 20 років тому, має величезне значення і величезну енергетику для України, бо "в ній таїться механізм єднання".
"Тоді єдналися під велике, не під суб'єктивне, єдналися під Україну, тому соборність українських земель стала реальністю. Тому урок номер один - єднаймося під справу. Якщо ми цим будемо керуватися, завжди матимемо успіх", - переконана народний депутат.
Голова Київського відділення товариства "Меморіал" Роман Круцик у свою чергу висловив думку, що сьогодні недостатньо засуджувати якісь антиукраїнські випади, а треба закликати людей до дії. Такою дією, на його думку, сьогодні має стати просвітницво. Він зазначив, що на сьогоднішньому засіданні "круглого столу" зібралися представники оргназацій, основою діяльності яких є просвітницька робота, тож треба нею активніше займатися.
"Треба йти у маси, просвітлювати людей, подавати людям нашу правдиву історію і відмітати те, що нам намагаються насадити", - закликав Р.Круцик.
На його думку, сьогодні варто було б повернутися до того періоду 1937 року, коли було проголошено гасло "Свій до свого по своє", і закликати людей передплачувати українську періодику, купувати українські продукти і промислові товари, а також повсюдно відзначати важливі для України історичні події.