понеділок, 7 лютого 2011 р.

Планета "пригощає" катаклізмами?

У 2010 році встановлені нові небувалі температурні рекорди, і, коли на початку червня стовпчик термометра досяг 53,3 градуса за Цельсієм на землях уздовж Інду, весь азіатський континент вийшов за межі колишніх температурних значень. "Загорілася" Росія, Пакистан "потонув". З масштабних повеней почався нинішній рік на Середному Заході у США і в австралійському Квінсленді, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на дослідницькі матеріали секції аналізу клімату в Національному Центрі атмосферних досліджень уряду США (NCAR).
Той вуглець, який ми вилили в атмосферу, утримує тепер більше сонячного тепла навколо планети. І ця додаткова енергія проявляється в різні способи - від танення льодів до жахливих штормів, констатують учені. Подальше "додавання" вуглекислого газу означає, що температура на Землі знову підвищиться, а це призведе до нових бід для землян - і ці біди тільки почалися, вважають аналітики NCAR.
Поки що ми підняли температуру планети на градус, чого вже було достатньо, щоб розтопити Арктику. Одностайне передбачення на нинішнє століття свідчить, що без рішучих дій з припинення використання викопного палива - що слід зробити набагато швидше, ніж це зручно з політичної або економічної точки зору - ми побачимо, як середні температури піднімуться на п'ять градусів.
Munich Re, найбільша страхова компанія у світі, минулого місяця підбила підсумок 2010 року такою фразою: "висока кількість пов'язаних з погодними умовами природних катастроф і рекордних температур, зафіксованих як у всьому світі, так і в окремих регіонах, вказує на прийдешні подальші зміни клімату на планеті".