середу, 9 лютого 2011 р.

Нерозвинутість громадянського суспільства заважає розвитку демократії в Україні - соціолог

Серед головних чинників, які найбільше заважають розвитку демократії в Україні, є недостатньо розвинуте громадянське суспільство.
Таку думку висловила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час "круглого столу" про стан демократичних свобод в Україні, який відбувся в УКРІНФОРМі.
За словами І.Бекешкіної, розвивати демократію в Україні передусім має громадянське суспільство. "Ми нарешті дійшли до такої банальної істини, що демократія в суспільстві є такою, як цього добивається громадянське суспільство", - сказала вона.
Слабкість громадянського суспільства, вважає експерт, полягає у відсутності традицій демократичної культури, залишку патерналізму, "радянського менталітету" у значної частини українського суспільства.
Директор фонду зазначила, що важливу роль у становленні демократії в Україні також відіграють еліти, які впливають на розвиток суспільства загалом.
"Експертне середовище і суспільство розуміють, що ніхто нам не зробить країну демократичною, як не ми самі, і нам самим це найбільше потрібно", - підкреслила І.Бекешкіна.
Вона також наголосила на важливості ролі ЗМІ у процесі становлення громадянського суспільства, оскільки формування свідомого громадянина і свідомого виборця є неодмінною передумовою і рушієм демократичних перетворень.