пʼятницю, 4 лютого 2011 р.

Телескоп "Кеплер" знайшов планети схожі на Землю

Телескоп "Кеплер" виявив планети розміром із Землю, які обертаються у населеній зоні своїх зірок, а також систему, що складається з світила та шести планет.
У цілому "Кеплер" знайшов 1235 позасонячних планети. Розмір 68 з них порівняємо з розміром Землі, а 288 відносяться до класу так званих Суперземель (тобто вони більше нашої планети, але істотно менше газових гігантів Сонячної системи). Ще 662 планети щодо діаметру порівнюються з Нептуном, 165 - з Юпітером, а 19 із знайдених небесних тіл більше цього газового гіганта.
У так званій зоні населеності своїх зірок розташовуються 54 з виявлених "Кеплером" планет. Зоною населеності називають таку відстань від світила, всередині якої на планетах може бути присутньою рідка вода - необхідний елемент для виникнення життя земного типу. Розмір п'яти планет з населеної зони порівняємо з розміром Землі - тобто, вони є найбільш перспективними кандидатами для пошуків живих істот, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сайт NASA.
Ще одна цікава знахідка телескопа - схожа на Сонце зірка Kepler-11, навколо якої обертаються шість планет. Це найбільша з відомих планетних систем (не рахуючи Сонячної системи).
"Кеплер" було запущено у космос у травні 2009 року. Він шукає позасонячні планети, використовуючи транзитний метод - телескоп фіксує "підморгування" зірок, коли по їхньому диску проходять планети.