вівторок, 8 лютого 2011 р.

Знайдено сонячну систему з планетами, можливо придатними для життя

Унікальна система, що складається як мінімум із шести планет, за багатьма параметрами, які нагадують Землю, була відкрита астрономами NASA.
Ця система отримала назву "Kepler-11". Вона розташована на відстані близько 2 тисяч світлових років від Землі. Шість планет обертаються навколо зірки, схожої на Сонце, радіуси планет становлять від 2 до 4,5 радіуса Землі. При цьому п'ять найближчих до зірки планет мають маси від 2,3 до 13,5 мас Землі і обертаються на дуже короткій відстані від світила - від 0,1 до 0,4 радіуса орбіти обертання Землі від Сонця. Фахівці NASA вважають, що факт виявлення нової системи дозволяє говорити про існування планет, придатних для життя, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сайт "Профі-ньюз".
Унікальність "Kepler-11" полягає в тому, що астрономам удалося не тільки визначити розміри, але й маси п'яти з шести виявлених планет по гравітаційному впливу, який вони чинять одна на одну. "У системі "Kepler-11" ми бачимо фантастичну лабораторію у порівнянні зі всіма планетними системами, відкритими на сьогодні. Ми можемо дивитися на планети, порівнювати їх між собою, щоб зрозуміти, як вони утворилися і еволюціонували згодом, і це перша система, яку ми можемо прямо порівнювати з Сонячною системою", - розповів один із авторів відкриття астроном Джонатан Фортні, який представляє Каліфорнійський університет.
Нова планетна система "Kepler-11" - одна з найдосконаліших, відомих науці на даний момент. Інформація, отримана дослідниками, дозволяє чекати найближчими роками виявлення землеподібної планети, придатної для життя.