середу, 16 лютого 2011 р.

США закликають визнати доступ до інтернету фундаментальною свободою людини

Доступ до глобальної мережі інтернет належить до таких фундаментальних цінностей як свобода висловлювань. Про це заявила Державний секретар США Гілларі Клінтон під час виступу в університеті Джорджа Вашингтона. Вона назвала кіберпростір основним публічним місцем ХХІ століття і закликала уряди всіх країн знайти можливість захистити універсальні принципи й права користувачів.
"Свобода висловлювань, зборів та об'єднань он-лайн становить те, що я називаю свободою спілкуватися", - підкреслила глава американського зовнішньополітичного відомства. "Сполучені Штати Америки підтримують цю свободу для людей усюди, і ми закликаємо інші країни робити те ж саме", - додала вона.
Гілларі Клінтон наголосила на необхідності збільшувати можливість доступу до глобальної мережі більшої кількості людей та засудила уряди тих держав, які "вибудовують перешкоди для інтернет-свободи". Серед таких країн вона назвала Кубу, В'єтнам, Китай, Сирію та Іран.
У відповідь на обмеження з боку деяких урядів Сполучені Штати Америки роздали понад 20 млн доларів у вигляді грантів для програмістів, технічних фахівців та активістів, які знаходять шляхи боротися проти "репресій в інтернеті". Гілларі Клінтон оголосила про намір Білого дому на 2011 рік збільшити цей фонд до 25 млн.
Зміцнення глобальної мережі та захист прав її користувачів у всьому світі Гілларі Клінтон назвала одним із пріоритетів зовнішньої політики США, важливість якого продовжуватиме зростати з роками. У цьому контексті вона оголосила про створення у своєму відомстві департаменту координації питань, пов'язаних із кіберпростором. Його очолить Крістофер Пейнтер, який свого часу входив до складу Ради національної безпеки і опікувався проблемами інтернет-комунікацій.
Глава американського зовнішньополітичного відомства повідомила про намір відкрити кілька нових аккаунтів на популярній платформі для обміну повідомленнями Twitter. Вони вестимуться китайською мовою, російською та хінді. Нещодавно запрацювали подібні ресурси арабською та форсі. "Це дасть нам можливість підтримувати двосторонній діалог у реальному часі з народами, використовуючи канали зв'язку, які не блокуються урядами", - пояснила Гілларі Клінтон.