середу, 2 лютого 2011 р.

Зловмисники на пересічному користувачі Рунету можуть заробити до $500

Вивчивши статистику заражень шкідливими програмами з використанням найпоширеніших шахрайських схем, експерти "Лабораторії Касперського" з'ясували, скільки сьогодні "коштує" пересічний користувач Рунету. Фахівці дійшли висновку, що в середньому за рік активного вебсерфінгу на пересічному користувачі Рунету зловмисники можуть заробити до $500. Велика частина цієї суми - це, як правило, "кровно зароблені" гроші жертви. Тоді як основні "вершки" шахраї знімають, вправно торгуючи викраденими особистими даними.
Потрапити "під роздачу" епідемії блокерів, заразивши комп'ютер шкідливим вірусом-здирником і відправивши кілька СМС в надії отримати код розблокування, коштуватиме невдасі-користувачу $20, а 2-3 СМС-троянці, що відправляють СМС без відома користувача на преміум-номери, зменшать його мобільний рахунок на $30-45. Згідно зі статистикою, більшість користувачів Skype поповнюють свій аккаунт на $10-20 - саме таку суму втрачає юзер, якщо зловмисники викрадуть його реєстраційні дані. Сам же Skype-аккаунт можна продати за $5.
Любителі онлайн-лотерей ризикують розлучитися з $30, відправляючи "СМС щастя", але ще гірше доведеться тим, хто повірить в ефективність псевдоантивірусів - плата за це становить в середньому $50. Втім, і це далеко не межа: за послуги з відновлення даних, зашифрованих троянцем GpCode, жертві доведеться віддати зловмисникам в середньому $100, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Заробити своє на безтурботному користувачі можна і багатьма іншими способами. Наприклад, викравши відскановане зображення його паспорта. Продаж цих даних принесе зловмисникам близько $25. Дешевше - у районі $10 - коштуватиме інформація про його кредитну карту, по $5 - пароль і логін від однієї з численних соціальних мереж, користувачем яких він є. За даними "Лабораторії Касперського", доступ до електронної пошти сьогодні можна продати за $20, трохи менше - $10 - коштує доступ до аккаунту хостинг-сервісу типу RapidShare. Меншим попитом користуються паролі від IM-месенджерів (ICQ тощо): прибуток від продажу цих даних становитиме близько $3. Найбільшу ж рентабельність показують, як це не дивно, персонажі онлайн-ігор: аккаунти серйозного рівня у популярній грі World Of Warcraft в середньому продаються за $150-160, констатують фахівці.
Валерій Іваськів, КИЇВ. 1 лютого 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=983819