вівторок, 15 лютого 2011 р.

НАТО обіцяє залучити Україну до обговорення планів щодо розгортання ПРО в Європі

НАТО готова в майбутньому залучити Україну до обговорення питання розгортання ПРО в Європі.
Як повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ, про це заступник помічника генсека НАТО з політичних питань і політики безпеки, спеціальний представник генсека НАТО по зв'язках з країнами Кавказу і Середньої Азії Джеймс Аппатурай сказав сьогодні на прес-конференції в Москві.
На даному етапі НАТО, за його словами, веде переговори з цього питання тільки з Росією, однак генсек альянсу дуже добре розуміє важливість скоординованої ПРО для майбутнього Європи. "Саме тому ми розраховуємо, що будемо продовжувати обговорення (питання ПРО) і почнемо співпрацю з іншими країнами. Так що всі європейські держави, в тому числі Україна, повинні бути упевнені, що всі ми не ставимо перед собою завдання провести якийсь вододіл в Європі. Мета полягає в тому, щоб забезпечити спільний захист", - сказав Д.Аппатурай.
За його словами, системи ПРО Росії і НАТО повинні бути повністю незалежними одна від одної, але при цьому працювати скоординовано. "Мова йде про можливості будівництва повністю незалежних одна від одної, але працюючих скоординованно систем ПРО", - сказав представник НАТО.
При цьому намір співробітничати з Україною у НАТО не слабшав навіть незважаючи на позаблоковий статус нашої країни. "Ми поважаємо вибір українського уряду й українського народу в своєму розвитку - у позаблоковому статусі. Наш намір співробітничати з Україною відтоді не слабшав, і ми продовжуємо пам'ятати ті зобов'язання, які взяли на себе в Бухаресті", - сказав Д.Аппатурай.
За його словами, для альянсу є очевидним те, що український уряд має намір і далі розвивати свою співпрацю з НАТО в самих різних галузях. Він також нагадав, що Україна зараз активно продовжує брати участь у різних операціях НАТО.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, на початку листопада 2010 р. генеральний секретар НАТО під час візиту в Москву заявив, що не виключає можливість включення українських систем попередження про ракетний напад (СПРН) у Севастополі і Мукачевому в систему європейської ПРО.
23 листопада у Варшаві секретар Ради національної безпеки та оборони України Раїса Богатирьова повідомила, що Україна готова взяти участь у створенні європейської системи протиракетної оборони, яку планують створити держави НАТО для захисту Європи і США.
15 грудня перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш заявив, що Україна може взяти участь у створенні НАТО системи протиракетної оборони тільки разом з Росією.
Ігор Соловей, МОСКВА. 14 лютого 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=988095