суботу, 30 травня 2009 р.

У Києві госпіталізовано особу з підозрою на захворювання грипом A (H1N1)

КИЇВ, 30 травня. (УКРІНФОРМ). Як повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України з посиланням на інформацію Оперативного штабу МОЗ із реагування на ситуацію щодо розповсюдження грипу A(H1N1) у світі та координації дій з попередження заносу вірусу в Україні, 29 травня зареєстровано звернення за медичною допомогою хворого, який прибув до аеропорту "Бориспіль" з Нью-Йорку (США) транзитом через Париж.
Хворий є громадянином України, який протягом останніх 2-х років жив та працював у США. На борту літака та під час медичного огляду в київському аеропорту скарг на погане самопочуття від пасажирів не надходило.
В аеропорту "Бориспіль" особу, яка прибула, зустрічав товариш, якому по дорозі додому приїжджий поскаржився на головний біль та біль у м'язах. Товариш доправив хворого до однієї з київських міських лікарень, звідки його каретою швидкої допомоги транспортували до боксу інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні, що визначена для госпіталізації хворих із підозрою на вірус грипу A(H1N1).
З дотриманням всіх запобіжних заходів хворого оглянули завідуючий інфекційним відділенням, ЛОР-лікар, було взято матеріал для дослідження. Зразки аналізів доставлено до вірусологічної лабораторії, де вони зараз вивчаються.
Нині хворий перебуває під особливим спостереженням консиліуму лікарів, проходить курс лікування. Його самопочуття покращилося (середньої важкості).
Станом на 12.00 30 травня встановлено контактні особи, які перебували поряд із хворим у літаку. Триває медичне спостереження за ними, яке продовжуватиметься до 7 днів. Особи, які були в безпосередньому контакті (друг, водій таксі) - ізольовані та обстежені. Станом на 30 травня у них не виявлено ознак будь-якого захворювання, результати лабораторних аналізів - у стадії дослідження.
Робота з обстеження хворого та осіб із підозрою на захворювання відбувається з суворим дотриманням протиепідемічного режиму та у відповідності до вимог, визначених Оперативним штабом за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я.
МОЗ України поінформувало представництво Європейського бюро ВООЗ в Україні про випадок із підозрою на захворювання грипом A(H1N1) в Україні. Паралельно з дослідженнями в Україні, відповідні зразки будуть направлені до ВООЗ для здійснення лабораторної діагностики, яка підтвердить чи спростує наявність вірусу A(H1N1) в Україні.
Як повідомила кореспондентові УКРІНФОРМу секретар Оперативного штабу Ірина Колесник, упродовж останніх годин стан хворого внаслідок проведеного лікування суттево поліпшився, а тому підстав для особливого хвилювання немає.