четвер, 14 травня 2009 р.

Погода: початок фенологічного літа принесе в Україну тепло, незважаючи на нічні приморозки

КИЇВ, 14 травня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Згідно з багаторічними дослідженнями провідних українських ботаніків та вчених-природознавців, саме в середині травня в Україні розпочинається фенологічне літо - період, коли рослинний світ переходить від фази цвітіння і розмноження до фази активного дозрівання.

Як запевнили кореспондента УКРІНФОРМу синоптики Українського гідрометцентру, не стане винятком з правил переходу у фенологічне літо і завтрашній день - п'ятниця, 15 травня, хоча вночі температура повітря в деяких регіонах країни радше нагадуватиме зимову, ніж літню. За їхнім прогнозом, цього дня на всій території країни переважатиме мінлива хмарність без істотних опадів. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с.

Температура повітря в більшості областей становитиме вночі 4-9° тепла, у західних, північних та місцями центральних областях на поверхні грунту приморозки 0-3°. Вдень термометри на більшій частині території країни покажуть 17-22° тепла, на півночі Лівобережжя 13-18° вище нуля. На півдні та Закарпатті термометри реєструватимуть уночі 6-11° тепла, вдень 21-26°.

У Києві та області також переважатиме мінлива хмарність. Істотних опадів синоптики не передбачають. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с. Температура повітря вночі 1-6° тепла, на поверхні грунту місцями приморозки 0-3°, вдень ртутний стовпчик термометра підніметься до 17-22° тепла.

Тривалість світлового дня у п'ятницю становитиме 15 годин 29 хвилин.