суботу, 30 травня 2009 р.

Фестиваль "Живе вино України-2009" пройшов у селищі Таїрове поблизу Одеси

ОДЕСА, 30 травня. (Володимир Новак - УКРІНФОРМ). Можливість якнайбільше дізнатися про багатовікові традиції та звичаї, пов'язані з виготовленням та вживанням вина, надали жителям і гостям південного регіону країни фахівці Національного наукового центру "Інститут виноградарства та виноробства імені В. Таїрова".
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, сьогодні на його базі пройшов фестиваль "Живе вино України-2009" - другої за останній рік. Участь в яскравому святі взяли як вітчизняні винороби, так і їхні колеги з Молдови та Азербайджану.
За словами директора Національного наукового центру, заслуженого працівника сільського господарства України В'ячеслава Власова, нинішній форум зібрав удвічі більше учасників, ніж це було минулого року. Це свідчить про те, що виноградарі, які, по суті, наново відроджують галузь вітчизняного виноробства, зацікавлені в обміні досвідом та новітніми технологіями.
Традиційно склалося так, що на півдні України виноградарство та виноробство мали виключно важливе значення для життя людини, відзначив В. Власов. Здатність зростати та плодоносити на малопридатних землях, відносна стійкість до засухи, робили виноград свого роду страховою культурою, яка допомагала вижити у складних умовах.
"Не випадково сорокарічний Василь Таїров, який стояв у витоків створення нашого наукового закладу, обрав для свого головного дітища - першої в країні спеціалізованої станції виноробства - селище поблизу Одеси. Сьогодні вона носить його ім'я. На глибоке переконання академіка, сам Бог створив ці землі для обробітку виноградних грон. І, між іншим, виявився правий", - підкреслив В. Власов. За його словами, нині Одеська область є лідером в Україні з виробництва і виноградної продукції. На її просторах зосереджено близько половини всіх насаджень країни та виробляється 35% загального обсягу вина.
У рамках фестивалю пройшов дегустаційний конкурс "Сонячне Таїрово-2009". Нагородження його переможців провів академік УААН Олександр Луканін.
Учасники свята покуштували вина понад двох десятків товаровиробників і фермерів.
Завершився фестиваль виступами артистів художньої самодіяльності.