суботу, 16 травня 2009 р.

Завтра у Биківні відкриється виставка "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років

КИЇВ, 16 травня. /УКРІНФОРМ/. У неділю, 17 травня, о 12.00 на території Державного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" відбудеться презентація історико-документальної виставки "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х років". Про це повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000", який у рамках програми "Уроки історії" підготував експозицію спільно з архівом Служби безпеки України та Київською міською організацією Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса.
Перша частина експозиції ознайомить глядача з ситуацією в Україні на момент розпаду Російської імперії та в наступні роки боротьби українців за власну державність. Друга частина присвячена висвітленню механізму здійснення репресій проти усіх верств українського суспільства: селянства, інтелігенції, військових, політичної еліти, духовенства тощо. Кілька розділів висвітлюють сторінки історії Західної України 1940-х років після її приєднання до Радянської України, зокрема - форсовані репресії НКВД проти національно-визвольного руху (ОУН, УПА), проти мирного населення, а також депортацію населення у віддалені райони СРСР задля нищення національної ідентичності та дисперсизації українського етносу.
У виставці також розкрито перебіг повоєнних репресій, спрямованих проти остарбайтерів та колишніх військовополонених, показано місця, де репресовані відбували покарання, подано інформацію про найбільші повстання політв'язнів у таборах. Заключна частина виставки містить інформацію про найбільші місця масових поховань репресованих, а також наслідки терору і вшанування у Незалежній Україні пам'яті невинно убитих.