суботу, 30 травня 2009 р.

У Харкові відкрито перший на Сході України дельфінарій

ХАРКІВ, 30 травня. (Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ). Виставою для дітей сьогодні в Харкові відкрили перший на Сході України дельфінарій під назвою "Немо", - повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як розповів директор Харківського зоопарку, кандидат ветеринарних наук Олексій Григор'єв, у заході зайняті привезені з Одеси морські тварини. Це чотири дельфіни виду афаліна: Геша, Міша, Геркулес і Віта, три морських котики: Лілу, Юля, Боб і морська левиця Пишка. Згодом число дельфінів, як задумано, збільшиться до шести. Будівництво дельфінарію здійснила фірма "Нерум", у тому числі, за рахунок залучених коштів. За зразок взято Одеський дельфінарій, який входить до п'ятірки кращих дельфінаріїв Європи.
Харківський дельфінарій - найбільший у СНД: два його басейни вміщують по три мільйони літрів води кожний, основний зал розраховано на тисячу місць.
Дельфінарій "Немо" - комерційний проект, що переслідує освітню та культурно-оздоровчу мету. Тут будуть проводитися не тільки шоу, але і сеанси дельфінотерапії, розраховані на пацієнтів, які страждають на церебральний параліч, у тому числі, - з інших країн світу. Що стосується умов утримання тварин, то вони, говорить О. Григор'єв, відповідають міжнародним стандартам, що затверждені Європейською асоціацією зоопарків та акваріумів.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, сьогодні природоохоронні організації Харкова провели пікет у центрі міста на знак протесту проти відкриття дельфінарію, де морські тварини утримуються в неволі.
Наразі в морях України водиться 3 види дельфінів. Найпоширеніший - афаліна, він нараховує близько десяти тисяч екземплярів. За сторіччя тільки на території колишнього СРСР знищено півтора мільйона дельфінів, які використовувалися для виробництва жиру, клею, консервів.