понеділок, 8 грудня 2008 р.

Виноматеріали миколаївських виноробів отримали високу оцінку дегустаційної комісії

МИКОЛАЇВ, 8 грудня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Виноматеріали миколаївських виноробів урожаю 2008 року отримали високу оцінку дегустаційної комісії.
За інформацією начальника контрольно-виробничої лабораторії корпорації „Миколаївсадвинпром” Лариси Шоєтової, випробувані зразки виноматеріалів нинішнього урожаю винограду в основному мають хорошу якість. Всього спеціалістами було оцінено 108 зразків виноградних та плодово-ягідних вин відомих миколаївських виробників.
В нинішньому році виноградарі Миколаївщини на 25 відсотків перевиконали показники по збору винограду. При прогнозованих 35 тисячах тонн, зібрали майже 45 тисяч тонн сонячної ягоди. Середня урожайність становила 95 центнерів з гектара. Що ж стосується вмісту цукру у винограді, то в окремих сортах його відсоток був нижчим, ніж сподівалися. Причиною тому стала дощова осінь. В цьому сезоні перероблено близько 33 тисяч тонн винограду, що на 10 тисяч більше, аніж в минулому році.
Виноматеріали цьогорічного урожаю приваблюють своїми оригінальними смаковими властивостями та приємним ароматом. За оцінками спеціалістів, нині найбільшою популярністю серед населення користуються вина столових сухих та десертних марок, тому саме над розширенням їх пропозиції і працюють миколаївські винороби.
Найкращі дегустаційні оцінки в групі столових сухих виноматеріалів отримали „Аліготе”, „Мерло”, „Рислінг” - виробник СПК „Лиманський”, „Трамінер”, „Сапераві”, „Шардоне” - ВАТ „Коблево”, „Піно”, „Шардоне”, „Бастардо Магарачский” - ВАТ „Радсад”. В групі міцних виноградних та плодово-ягідних виноматеріалів дегустатори віддали перевагу „Мускату королівському”, „Кагору українському” („Коблево”) та „Нектару абрикоса (персика, вишні) з коньяком виробництва ВАТ „Зелений Гай”.
Хороші результати стали можливими і завдяки тому, що протягом останніх чотирьох років більшість підприємств в основному оновили обладнання для первинного виноробства, починаючи від переробки винограду і завершуючи отриманням виноматеріалів. Винороби Миколаївщини прагнуть, щоб все обладнання відповідало європейським стандартам. А завдяки висококласним спеціалістам та сучасним технологіям їм вдається виробляти якісну винопродукцію, попит на яку щороку збільшується.
Виноградарство та виноробство є однією з провідних галузей агропромислового виробництва Миколаївщини. Щорічно винороби області розливають понад 2,5 мільйона декалітрів вина та 430 тисяч декалітрів коньяку.