четвер, 11 грудня 2008 р.

Оновлений рекорд: нині печера «Оптимістична» за своєю протяжністю посіла 2-е місце у світі

ТЕРНОПІЛЬ, 11 грудня. /Олег Снітовський - УКРІНФОРМ/. Після досліджень львівських спелеологів печера «Оптимістична», що розташована на півдні Тернопільщини, за своєю протяжністю посіла друге місце у світі.
Кореспондент УКРІНФОРМу повідомляє, що спелеологи зі Львова розвідали сім нових кілометрів підземних лабіринтів у згаданій печері. Відтепер протяжність найбільшої в Європі печери сягнула 227, 5 км.. Експедиція спелеологів дослідила новий район печери, котрий отримав назву “Циклоп” на честь 45-річчя однойменного львівського спелеоклубу. За словами президента Західноукраїнської регіональної спілки горизонтальної спелеології Богдана Марковича, ця частина підземелля буквально всипана кристалічними утвореннями. Жовті і білі смуги кристалів чергуються, утворюючи надзвичайно красиві візерунки. Окрім того, у новодослідженому районі виявлено кальцитові утворення —котрі ростуть незалежно від законів гравітації, утворюючи своєрідні квіти. Новий район спелеологи досліджували від квітня цього року і наступні експедиції туди планують організувати в січні та лютому 2009-го. Печеру«Оптимістична» львівський спелеоклуб досліджує з 1966 року і довжина її лабіринтів постійно зростає.
На Тернопільщині, одній із найменших за територією областей України, налічується більше сотні печер. Але, на думку вчених, тут відкрито лише п’яту частину всіх печер цього краю. Також спелеологи сподіваються, коли буде знайдено сполучення печери «Оптимістична» з печерою « Голубі Озера» , то Україна матиме найбільшу в світі печеру не лише у гіпсах, але й серед відомих печер взагалі.