пʼятницю, 17 червня 2011 р.

Європейцям потрібно збільшити витрати на оборону - Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен закликав європейських членів Північноатлантичного альянсу витрачати більше грошей на оборону. За його словами, необхідність в існуванні НАТО зараз більша, ніж будь-коли, а тому європейські країни мають "взяти на себе відповідальність" за майбутнє організації.
"Для того, щоб Європа відігравала важливу роль на міжнародній арені в майбутньому і брала участь у міжнародних місіях з підтримання безпеки, їй необхідний значний військовий потенціал, що, в свою чергу, потребує підтримки інвестицій в оборону на відповідному рівні", - сказав Генсек НАТО в інтерв'ю BBC.
Його коментарі перегукуються з виступом міністра оборони США Роберта Гейтса, який минулого тижня розкритикував європейські країни за недостатнє фінансування оборонних бюджетів. Гейтс зазначив, що тільки чотири країни Європи витрачають на потреби оборони більш як 2% від ВВП - Франція, Велика Британія, Греція й Албанія.
"Якщо нинішню тенденцію зменшення європейських оборонних бюджетів не буде зупинено і переглянуто, то американські політики майбутнього, для яких, на відміну від мене, холодна війна не була досвідом, що формує їх особистість, можуть вирішити, що віддача від НАТО не варта затрат", - сказав Роберт Гейтс.
На думку міністра оборони США, проблеми НАТО найбільш красномовно ілюструє воєнна операція в Лівії. Всього через 11 тижнів після початку операції проти слабкої і погано озброєної армії Муаммара Каддафі Північноатлантичний альянс зіткнувся з нестачею боєприпасів, які доводиться завозити із США.