середу, 22 червня 2011 р.

Світові загрожує найпотужніша за 150 років магнітна буря

У найближчі півтора роки Земля піддасться дії найсильнішої за останні 150 років магнітної бурі, викликаної масштабними спалахами на Сонці. Згідно з прогнозами, очікувана буря погрожує вивести з ладу найважливіші системи життєзабезпечення, зокрема, систему електропостачання і комп'ютерне обладнання.
Як повідомляє The Sunday Times, у зв'язку з цим уряд Великої Британії навіть готується на основі спеціального закону про надзвичайні ситуації у разі потреби, відключати електрику на території усієї країни, щоб скоротити шкоду від магнітної бурі, що насувається.
Як зазначають учені, Сонце зараз увійшло у цикл підвищеної активності, яка досягне свого піку в 2012 році. За їх розрахунками, прийдешня магнітна буря як мінімум у 5 разів перевершить за силою ту, в результаті якої в 1989 році без електрики залишилися 6 мільйонів жителів канадської провінції Квебек.
Раніше вчені висловлювали припущення, що сонячна активність у наступні 20-30 років може різко знизитися, що може призвести до повторення так званого "маундерівського мінімуму" - найтривалішого падіння сонячної активності з 1645 по 1715 рік, з яким пов'язують "малий льодовиковий період" у Європі.